Airbus nepatrně snížil odhady počtu letadel za dvacet let. Flotila se má zdvojnásobit

Airbus A350 v barvách Air France v lakovně Airbusu v Toulouse. Foto: Air FranceAirbus A350 v barvách Air France v lakovně Airbusu v Toulouse. Foto: Air France

Společnost Airbus odhaduje, že během příštích dvaceti let bude po světě létat dvakrát více osobních a nákladních letadel než dosud.

Společnost Airbus odhaduje, že během příštích dvaceti let bude po světě létat dvakrát více osobních a nákladních letadel než dosud. Vyplývá to z dnes zveřejně prognózy celosvětového trhu, kterou Airbus každý rok pravidelně aktualizuje. Oproti loňskému odhadu došlo k mírnému snížení počtu letadel, která by měla za 20 let létat.

Podle studie se celosvětová flotila rozroste ze stávajících 23 tisíc letadel na 47 680 letadel. Loni firma mluvila o 48 tisících. Prognóza současně počítá s tím, že provoz na světě poroste každý rok v průměru o 4,3 %, což také povede k potřebě přijmout 550 tisíc nových pilotů a 640 tisíc nových techniků.

Podle prognózy Airbusu bude během dvaceti let potřeba 39 210 nových strojů, téměř o dva tisíce více, než byl loňský odhad. Airbus věří, že obnovou flotily pomocí nejnovější generace palivově úsporných letadel přispěje k postupné dekarbonizaci v odvětví letecké dopravy a k dosažení cíle uhlíkově neutrálního růstu.

Novinkou ve studii je i změna označení typů letadel na tři skupiny: S (small), M (medium) a L (large). Do kategorie malých zahrnuje studie ještě model A321, verze pro delší dolet LR a XLR už jsou ale v kategorii M, do které spadá i A330. Pouze model A350 je v segmentu velkých letadel. Oproti loňsku zvýšil Airbus odhad růstu u malých letadel, naopak snížil u středně velkých letadel.

Objem letecké dopravy se od roku 2000 celosvětově více než zdvojnásobil.

„Roční růst o 4 % odráží odolnou povahu letectví, které ustává krátkodobé hospodářské šoky a geopolitické nepokoje. Ekonomika prospívá s leteckou dopravou. Lidé a zboží se chtějí spojovat,“ řekl Christian Scherer, obchodní ředitel Airbusu. „Obchodní letectví po celém světě stimuluje růst HDP a zajišťuje živobytí 65 milionů lidí, což dokazuje obrovské výhody, které naše podnikání přináší všem společnostem a celosvětovému obchodu,“ dodal.

Tahounem růstu má být Asie, kde Airbus očekává ztrojnásobení dopravy. Čína se má stát zemí s největším leteckým provozem, silný růst Airbus předvídá například v Indii a Vietnamu.

Tagy Airbus trh s novými letadly
10 komentářů