Airbus chystá aukci dílů z A380 pro širokou veřejnost

Motor A380. Foto: AirbusMotor A380. Foto: Airbus

K dispozici budou díly z letounu, který dříve létal u Emirates.

Evropský výrobce letadel Airbus chystá na říjen speciální aukci. Široká veřejnost během ní dostane příležitost získat autentický kus Airbusu A380. Aukce se bude konat v Toulouse a online ve třech kolech, přičemž první odstartuje ve čtvrtek 13. října a další budou v následujících dnech. Komponenty budou z letounu společnosti Emirates, který byl dodán v roce 2008, nosil registraci A6-EDA, byl vyřazen z provozu v roce 2020 a sešrotován vloni.

Technická součástka letounu může někdy připomínat umělecké dílo. Její design, materiál i složitost z ní tvoří prvek s jedinečnými vlastnostmi. Průmyslové díly se ale mohou setkat s uměleckou tvorbou i překvapivějšími způsoby.

Airbus se totiž rozhodl některé součásti letounu svěřit umělcům specializujícím se na tzv. street art. Mezi zmíněné části patří například lopatky motoru. Komponenty, na nichž umělci pracovali, budou bezesporu jedním z hlavních lákadel aukce. Dále budou v nabídce například sedačky, schody, záchod, jídelní vozíky nebo celý bar.

Výtěžek z aukce pomůže Nadaci Airbusu pokračovat v charitativních akcích po celém světě, především při katastrofách. Část výtěžku bude věnována také sdružení AIRitage, které chrání historické dědictví Airbusu i bývalých firem AEROSPATIALE a MATRA. 

Tagy A380 Airbus aukce emirates
6 komentářů