AirBaltic dál rozšiřuje flotilu A220, dostal se do zisku

Nejnovější A220-300 u airBaltic. Foto: airBalticNejnovější A220-300 u airBaltic. Foto: airBaltic

Část letadel pronajímá airBaltic dalším dopravcům.

Lotyšský dopravce airBaltic pokračuje v rozšiřování své flotily letadel Airbus A220-300. Tento týden převzal v kanadském Mirabelu již 37. a 38. letoun A220-300. Do konce roku má převzít ještě další dva, celkem tak letos zařadí do provozu osm nových letadel. Nová letadla mají registrace YL-ABK a YL-ABL.

Lotyšský dopravce patří mezi největší provozovatele tohoto typu na světě, Airbus ho využívá často i k prezentaci výhod stroje vyvinutého společností Bombardier. AirBaltic dlouhodobě uvádí, že výkonnost letadel výrazně překonala očekávání. Do vyčerpání objednávky zbývá ještě 12 letadel. Dopravce má ještě k 50 závazně objednaným strojům opci na dalších 30 letadel. Od května 2020 firma nelétá s jinými letadly než s tímto typem.

Od sjednocení flotily slibuje úsporu nákladů, z pohledu zákazníků jde o nejpohodlnější letoun na kratší vzdálenosti, zejména díky menší hlučnosti a prostornosti kabiny. Dosud s A220 u airBaltic letělo přes 10 milionů cestujících. Část letadel pronajímá airBaltic jiným dopravcům, v Praze bývá pravidelně k vidění na linkách Swiss.

airBaltic tento týden oznámil i své hospodářské výsledky za prvních devět měsíců. Tržby stouply na 362,5 milionu eur, což představuje meziroční nárůst o 172,5 %. Firma se vrátila do zisku, za třetí čtvrtletí vydělala 17,1 milionu eur. Za celý rok je ještě ve ztrátě. Počet cestujících přesáhl 2,4 milionu. Vzrostl o 121 %. Pomalejší růst počtu pasažérů v porovnání s tržbami ukazuje, že se dopravci daří prodávat dražší letenky. „Obor se zotavuje z dopadů pandemie a je to vidět i na našich výsledcích. Jsme na cestě zpět k ziskovému hospodaření,“ dodal Gauss. Firma podle něj plánuje další expanzi.

Tagy A220-300 airBaltic Airbus
4 komentáře