AirAsia X brzdí expanzi, odkládá dodávky nových A330neo. Start linky do Prahy stále nejasný

Airbus A330neo pro AirAsia. Foto: AirbusAirbus A330neo pro AirAsia. Foto: Airbus

Malajská nízkonákladová společnost AirAsia X odkládá nákup nových letadel Airbus A330-900. Důvodem je vliv na poptávku po létání způsobený epidemií

Malajská nízkonákladová společnost AirAsia X odkládá nákup nových letadel Airbus A330-900. Důvodem je vliv na poptávku po létání způsobený epidemií koronaviru. Kvůli koronaviru ohlašují i další letecké společnosti výraznou redukci kapacity. V ohrožení je tak i plánované spojení Prahy s Bangkokem, které podle premiéra Andreje Babiše mělo začít létat už loni v říjnu.

AirAsiax X ve své zprávě o výsledcích hospodaření oznámila, že kromě zpoždění dodávek nových letadel generace A330neo současně prodá dva letouny A330 ve své flotile, aby získala hotovost. Zvažuje předčasné vrácení pěti dalších strojů, aby ušetřila. AirAsia X má objednáno u Airbusu celkem 78 letadel A330-900, je jejich největším zákazníkem. Loni současně dohodla s evropským výrobcem dodávku 30 letadel A321XLR, změnila tak původní objednávku na 100 A330neo.

Firma oznámila zrušení celkem 600 letů na březen. V poslední zprávě také informovala o zvýšení čtvrtletní ztráty ještě za období, kdy o koronaviru svět prakticky nevěděl. Počet cestujících loni klesl o dvě procenta na 6,071 milionu. Ztráta dopravce stoupla z 301 na 489 milionů ringitů (zhruba 2,7 miliardy korun).

AirAsia X už dříve potvrdila, že má o spojení do Prahy zájem. Premiér Andrej Babiš dokonce už loni oznámil, že začne létat od konce října roku 2019. Spuštění linky se momentálně zdá opět méně reálné, protože poptávka po letech do Asie výrazně klesla.

Těžký start tak na první lince do Evropy čeká i vietnamské aerolinky Bamboo Airways, které začnou létat z Prahy do Hanoje na konci března. To, že zájem o lety není extrémní, ukazuje i pohyb cen: letenky s odbaveným zavazadlem zlevnily už k hranici 14 tisíc korun.

Tagy AirAsiaX Bamboo Airways Top
9 komentářů