99,22 % trhu. Do svazu dopravců SVOD Bohemia vstoupily další dvě firmy

První jednotka Siemens Desiro po modernizaci pro provoz v síti Trilex. Foto: Die LänderbahnPrvní jednotka Siemens Desiro po modernizaci pro provoz v síti Trilex. Foto: Die Länderbahn

Svaz chce zvýšit společným tlakem atraktivitu železnice.

Společnosti Leo Express a Die Länderbahn CZ jsou novými členy nedávno založeného Svazu osobních dopravců (SVOD Bohemia). Svaz, jehož hlavním cílem je zvýšení podílu železnice na osobní dopravě v Česku, tak má nyní členy s celkem 99,21 % přepravních výkonů na trhu s železniční osobní dopravou.

Vstup dalších dvou členů oznámil SVOD Bohemia v tiskové zprávě. Má tak již šest členů. Svaz založily na konci ledna Arriva vlaky, České dráhy, RegioJet a AŽD Praha.

Podle výkonného ředitele SVOD Bohemia Petra Moravce tak přistupující dopravci vyjádřili důvěru ve vize, poslání a cíle nové organizace. Ta chce prosadit změny, které povedou k zatraktivnění železnice a ke zvýšení jejího podílu na přepravním trhu. Plán počítá s tím, že v desetiletém horizontu vzroste podíl železnice na přepravě cestujících z dnešních 9 na 14 %.

„Chceme přispět k pokračující kultivaci železničního odvětví, ve kterém se nesmí zapomínat na to nejdůležitější, a to jsou cestující,“ zdůrazňuje provozní ředitel Leo Express Martin Bala. „Jsme sice menší dopravce, ale ve SVOD Bohemia máme stejné postavení jako ostatní členové,“ připojuje se Michal Barták, jednatel Die Länderbahn CZ.

„Role svazu vzrůstá s postupující liberalizací železničního trhu. Státní správa logicky preferuje jednoho partnera. V zahraničí sektorový dialog funguje a teď začíná fungovat i u nás,“ zmiňuje výkonný ředitel SVOD Bohemia Petr Moravec. „SVOD Bohemia je otevřený a přidat se k nám mohou další osobní železniční dopravci působící v České republice,“ dodal.

Tagy Die Länderbahn CZ LEO Express Svaz osobních železničních dopravců SVOD Bohemia
16 komentářů