81 miliard korun do železnice. Rakousko pokračuje v obřích drážních investicích

Cityjet ve Vídni. Foto: ÖBBCityjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Pokračuje stavba dvou velkých tunelů, ÖBB rozšíří i své vodní elektrárny.

Rakousko bude i letos pokračovat ve velkých investicích do své železniční sítě. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) počítají s tím, že během roku 2023 investují do zlepšení infrastruktury 3,38 miliardy eur (81 miliard korun). Pro srovnání: počtem obyvatel větší Česko letos do železnice investuje 61,9 miliardy korun, s možností navýšení až na 70,4 miliardy korun díky předpokládanému úvěru od EIB.

ÖBB představily svůj rekordní rozpočet v tiskové zprávě. Meziročně jde o navýšení o více než desetinu, loni ÖBB proinvestovaly 2,9 miliardy eur. Nejvíce peněz půjde do železnice na východě země a do pokračování stavby Koralmbahn ve Štýrsku a Korutanech.

„Atraktivní veřejná doprava je cestou, jak bojovat proti klimatické krizi. Lidé v Rakousku chtějí cestovat způsobem šetrným ke klimatu. Zvláště, pokud je to pohodlné, snadné a levné,“ řekla ministryně pro ochranu klimatu, dopravu, energie a průmyslu Leonore Gewessler. ÖBB chtějí do roku 2028 investovat do infrastruktury 19 miliard eur.

ÖBB počítá na východě země s investicemi 1,2 miliardy korun. Oblast nazvala jako Ostregion, zahrnuje do něj Vídeň, Burgenladsko a Dolní Rakousy. Mezi zásadními investicemi je zdvoukolejnění trati z Vídně do Pottendorfu. Pokračovat budou práce na stavbě nového tunelu pod Semmeringem. Ve vídeňské aglomeraci dojde k navýšení kapacity v úseku Meidling-Mödling, kde se chystá vybudování čtvrté koleje. To umožní zavedení pětiminutového taktu v S-Bahn. Modernizační práce se budou týkat i trati ze Stockerau do Retz u české hranice.

Velká část investic půjde do tunelů: v Tyrolsku jde o stavbu nového tunelu pod Brennerským průsmykem, ve 33 kilometrů dlouhém Koralmském tunelu by měla již začít letos pokládka kolejí.

Investice se nebudou týkat jen přímo železnice. Dopravce například rozšíří svoji vodní elektrárnu Tauernmoos, aby získal více elektřiny pro své vlaky. Začne stavět také novou v Obervellachu v Korutanech.

Přehled investic pro jednotlivé regiony (v němčině)

Východ Rakouska
Salcbursko
Tyrolsko 
Voralbersko 
Horní Rakousy 
Korutany
Štýrsko 

Tagy ÖBB Rakousko
91 komentářů