737 MAX zůstane na zemi nejméně do konce léta, plánuje Boeing

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Boeing dál odkládá návrat letadel Boeing 737 MAX do provozu. Americká televize CNBC a včera i agentura Reuters s odvoláním

Boeing dál odkládá návrat letadel Boeing 737 MAX do provozu. Americká televize CNBC a včera i agentura Reuters s odvoláním na své zdroje ve firmě uvedly, že Boeing aktuálně počítá s opětovnou certifikací nejdříve na konci srpna.

Důvodem dalších odkladů mají být opět problémy se software a jeho certifikací. Boeing oficiálně odmítl další možné zpoždění komentovat, lze ale očekávat jeho vyjádření v dnešní prezentaci čtvrtletních výsledků.

Americký úřad civilního letectví opakovaně uvádí, že pro certifikaci letadla není žádný harmonogram a termín, kdy musí být hotova. Naposledy na začátku dubna Boeing uvedl, že potřebuje provést ještě dvě aktualizace software v letadle.

Server MarketWatch včera uvedl, že Boeing současně čelí vyšetřování za chyby v systému kontroly výroby.

Na rozdíl od minulých měsíců uzemnění tentokrát nezpůsobuje dopravcům žádné komplikace: většinu letadel mají kvůli současné krizi na zemi a nepotřebují je. Řada zákazníků už zrušila své objednávky. Jeden z největších zákazníků, letecká společnost Southwest Airlines, včera oznámil, že posouvá dodávky nových 737 MAX. Ve zprávě pro investory firma uvedla, že namísto původně plánovaných dodávek 75 letadel do konce příštího roku jich odebere pouze 48. Letos by mělo jít o celkem 27 letadel, jsou již vyrobena a čekají na opětovnou certifikaci.

Tagy 737 max boeing uzemnění letadel 737 MAX
18 komentářů