Desítky let čekání jsou u konce. ŘSD otevírá obchvat Olbramovic na I/3

Obchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSDObchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSD

Poslední obcí na trase silnice I/3, jejímž centrem projíždí neúnosná tranzitní doprava, je po dnešku Miličín.

Z přetíženého tahu I/3 z Prahy na jih dnes zmizela jedna z největších „dopravních závad“. Pro obyvatele středočeských Olbramovic i řidiče skončila dlouhá léta čekání na obchvat této obce. Po „rituálních otvíracích tancích“ politiků by zde měli první běžní motoristé projet kolem 17:00. Nová přeložka je dlouhá 3,4 kilometru, napojuje se na úseky kolem Tomic a Votic.

„Nový obchvat přináší zásadní úlevu místním obyvatelům, a to díky výraznému poklesu dopravy projíždějící obcí a samozřejmě také řidičům, kteří budou moci bezpečně a plynule objet Olbramovice po nové kapacitní komunikaci, která vede mimo zastavěné území,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavbaři předali obchvat motoristům k užívání zhruba o půl roku dříve, než bylo v plánu při zahájení stavby na jaře 2021.

Obchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSDObchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSDObchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSDObchvat Olbramovic na I/3. Pramen: ŘSDPřed otevřením mohli obchvat Olbramovic využít k projížďce bruslaři a koloběžkáři. Pramen: ŘSDPřed otevřením mohli obchvat Olbramovic využít k projížďce bruslaři a koloběžkáři. Pramen: ŘSDNebezpečné esíčko na I/3 u Olbramovic zprovozněním obchvatu zmizelo. Pramen: ŘSDSilnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791Trasa obchvatu Olbramovic. Foto: ŘSDOtevření obchvatu Olbramovic koňským povozem. Foto: ŘSD

Obyvatelé Olbramovic i motoristé nicméně na přeložku přetíženého severo-jižního tahu čekali desítky let. Stavba měla začít už na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Měla už stavební povolení, ale ztroskotala na nedostatku peněz. I v posledních letech se zahájení stavby kvůli úředním průtahům neustále odkládalo. Olbramovicemi projelo denně přes 20 tisíc aut, což je řadilo mezi nejzatíženější obce v republice.

Poslední obcí na trase současné silnice I/3, jejímž centrem projíždí neúnosná tranzitní doprava, je po dnešku nedaleký Miličín na České Sibiři. Řešením má být dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje.

I/3 Olbramovice, přeložka

Hlavní trasa:
délka: 3,4 km
kategorie: S 11,5/80
počet stavebních objektů: 68
zhotovitel: M-Silnice a. s.
nabídková cena: 321 mil. Kč bez DPH

Tagy I/3 obchvat Olbramovic ŘSD
60 komentářů