Zelený nedostane miliony od Českých drah, soud mu naúčtoval náklady

Dalibor Zelený v Railjetu. Autor: Jan ŠindelářDalibor Zelený v Railjetu. Autor: Jan Šindelář

Někdejší dvojnásobný ředitel Českých drah Dalibor Zelený se zřejmě musí rozloučit s vyhlídkou, že mu dráhy vyplatí miliony za konkurenční

Někdejší dvojnásobný ředitel Českých drah Dalibor Zelený se zřejmě musí rozloučit s vyhlídkou, že mu dráhy vyplatí miliony za konkurenční doložku. Pražský městský soud jako odvolací dal za pravdu drahám, které považují doložku za neplatnou. Informaci přinesl Radiožurnál.

„Je dobře, že soud dal za pravdu naší argumentaci, nyní čekáme na písemné vyhotovení verdiktu,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík. Podle Radiožurnálu dráhy argumentovaly u soudu mimo jiné tím, že Zelený nectil pravidla firmy a uzavřel doložku se svým podřízeným, tedy vlastně sám se sebou.

Manažer své další kroky zváží. Celkem požadoval sedm milionů, aktuální žalobou se ale domáhal jen 600 tisíc, zřejmě kvůli nižším soudním poplatkům. Soud navíc Zelenému uložil zaplatit Českým drahám náklady řízení ve výši 53 tisíc.

Zelený vedl České dráhy v letech 1998 až 2003. Soud se ale týká jeho druhého ředitelského období, které trvalo necelých sedm měsíců (od 31. července 2013 do 20. února 2014). Tehdy jej do funkce prosadil ministr dopravy Zdeněk Žák, který byl členem kabinetu Jiřího Rusnoka. Vláda prosazená prezidentem Zemanem navzdory vůli politických stran nikdy nezískala důvěru ve sněmovně.

Tagy České dráhy soud Zelený
5 komentářů