Výměna starého mostu má pustit lodě do Pardubic, zatím se k němu ani nedostanou

Most typu Bailey, ilustrační foto. Autor: CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=224843Most typu Bailey, ilustrační foto. Autor: CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=224843

Ředitelství vodních cest (ŘVC) vypsalo po letech příprav a jednání se samosprávou tendr na výstavbu nového mostu mezi Valy a

Ředitelství vodních cest (ŘVC) vypsalo po letech příprav a jednání se samosprávou tendr na výstavbu nového mostu mezi Valy a Mělicemi u Přelouče. Provizorní válečný most typu Bailey bude odstraněn a na jeho místě vznikne nová a delší konstrukce bez podpěr v korytě řeky. Předpokládaná hodnota stavby je 168 milionů bez DPH, z čehož více než tři čtvrtiny pokryje Ředitelství vodních cest. Zbytek zaplatí Pardubický kraj.

Většinový podíl ŘVC na investici pramení z jeho zájmu přivést velké lodě až do Pardubic. „Z hlediska vodní cesty bude pod novým mostem plavební profil v celé šířce koryta řeky (v řece nebude žádný pilíř) a podjezdná výška bude sedm metrů, což je povinné pod novými mosty,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský. Současný most umožňuje proplout lodím jen do výšky zhruba 3,5 metru, plavidlo se navíc musí trefit mezi pilíře, které jsou od sebe 15 metrů.

Věc má ale háček. Velké lodě se proti proudu Labe do těchto míst (a dále do Pardubic) zatím nedostanou. K tomu je třeba vybudovat plavební stupeň Přelouč. U něj ale ŘVC aktuálně hledá technické řešení, aby se vyhnulo modráskům. Stavba tak nezačne dříve než v roce 2022. Výměna mostu také proto byla původně podmíněna zahájením stavby stupně Přelouč.

„Ale s ohledem na špatný technický stav současného mostu a rozhodnutí Pardubického kraje z důvodu špatného stavu mostu se podílet na nákladech na výstavbu mostu nového, rozhodlo ministerstvo dopravy v roce 2017 o výstavbě mostu již nyní,“ doplnil Bukovský. Nový most nicméně pomůže i silniční dopravě. Vede přes něj silnice třetí třídy a chodník pro pěší. Zhotovitel bude muset během výstavby zajistit přívoz.

Tagy Labe Mělice most Přelouč Valy
2 komentáře