ÚOHS zamítl stížnost Italů u soutěže na D35, miliardové tendry ale dál stojí

Stavba dálnice. Autor: MDČRStavba dálnice. Autor: MDČR

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh italské společnosti Astaldi, aby přikázal Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vrátit její

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh italské společnosti Astaldi, aby přikázal Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vrátit její nabídku zpět do hodnocení. Jedna z největších dálničních zakázek za poslední roky ale dál stojí.

Jedno z řízení ohledně zadávacího řízení D35 Časy – Ostrov, již bylo ukončeno. Úřad zamítl návrh společnosti Astaldi proti vyloučení sdružení, jehož je členem, ze zadávacího řízení,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Podle něj ale není dosud verdikt pravomocný a Astaldi ho může napadnout rozkladem.

Astaldi se podle informací deníku Zdopravy.cz obrátilo na ÚOHS poté, co bylo vyloučeno ve sdružení s tureckou firmou IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret za nenacenění jedné položky. Podle šéfa ŘSD Jana Kroupy šlo o položku za 25 milionů. Kroupa to uvedl v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz.

ÚOHS ale zatím nedořešil další podání, která přišla jednak na úsek Časy-Ostrov, tak i na Opatovice-Časy. V případě trasy Časy – Ostrov se na ÚOHS obrátilo ještě sdružení firem M-Silnice, Hochtief a Colas, které bylo ze všech uchazečů nejlevnější. Nabídlo postavit dálnici za 2,977 miliardy korun, což je o 40 % méně v porovnání s projektovou cenou. V případě M-Silnic mělo jít o vyřazení kvůli podání jedné části nabídky na špatném formuláři. Vyloučení obou firem může stavbu výrazně prodražit: třetí sdružení Eurovia, Metrostav a Swietelsky je oproti M-Silnicím o čtvrt miliardy dražší.

U úseku Opatovice – Časy se na ÚOHS obrátil zatím Porr a také italsko-turecké sdružení. Jde opět o nejlevnější nabídky, které byly vyřazeny. „Další řízení ve věci D35 Časy-Ostrov a dvě řízení o D35 Opatovice-Časy zatím probíhají,“ potvrdil Švanda. Platí tak předběžné opatření, které ŘSD zakazuje uzavřít smlouvu.

Podle aktuálních letáků ŘSD měli stavaři už v dubnu vyjet na úsek Časy-Ostrov. V případě úseku Opatovice-Časy  ŘSD uvádí termín zahájení letos v květnu.

Tagy Astaldi colas D35 Hochtief IC Ictas Insaat Sanay M-Silnice Opatovice - Ostrov Ostrov - Časy Porr Ředitelství silnic a dálnic
5 komentářů