ÚOHS: Soutěž na studii proveditelnosti k VRT Praha – Břeclav může pokračovat

Mapa zvažovaných vysokorychlostních tratí v Česku. Foto: Ministerstvo dopravyMapa zvažovaných vysokorychlostních tratí v Česku. Foto: Ministerstvo dopravy

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Tak by se dalo vyložit dění na Úřadu pro ochranu hospodářské

Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Tak by se dalo vyložit dění na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci tendru na studii proveditelnosti k vysokorychlostní trati Praha – Brno – Břeclav. Úřad nyní definitivně rozhodl, že podmínky soutěže vypsané Správou železniční dopravní cesty jsou v pořádku. SŽDC tak může uzavřít smlouvu.

„Po opětovném prošetření úřad konstatoval, že nebyly zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Správní řízení tak bylo zastaveno. Antimonopolní úřad přitom původně v prosinci rozhodl o zrušení soutěže. Správě železnic totiž vytýkal příliš vysoké nároky na dodavatele. Ti museli dokazovat kvalifikaci u příliš vysokého počtu odborného personálu.

SŽDC ale následně podala rozklad k předsedovi úřadu Petru Rafajovi, který vývoj zvrátil. Rozkladu vyhověl , první rozhodnutí zrušil a věc vrátil zpátky svým podřízeným k první instanci. Úředníci vzali závěry předsedy v potaz a nově rozhodli, že vše je v pořádku.

Studie proveditelnosti má ukázat, kudy trasu mezi dvěma největšími městy v zemi vést a zda se vůbec rychlovlaky vyplatí. Nejnižší cenu za zpracování materiálu předložila podle iDnes.cz projekční společnost Sudop, která požaduje zhruba 17 milionů korun. Kromě ní se soutěže účastnily společnosti Af Cityplan, Prodex a sdružení Egis Rail, Deutsche Bahn a ProCEDOP.

Tagy Břeclav brno praha studie SŽDC ÚOHS VRT
20 komentářů