Středočeští zastupitelé brzdí Letiště Vodochody, Penta pokračuje v přípravě

Vizualizace letiště Vodochody, foto: Letiště VodochodyVizualizace letiště Vodochody, foto: Letiště Vodochody

Projekt modernizace Letiště Vodochody pro běžný provoz nízkonákladových aerolinií dostal významný zásah od politické reprezentace Středočeského kraje. Krajské zastupitelstvo na

Projekt modernizace Letiště Vodochody pro běžný provoz nízkonákladových aerolinií dostal významný zásah od politické reprezentace Středočeského kraje. Krajské zastupitelstvo na čtvrtečním zasedání schválilo změnu zásad územního rozvoje kraje, oproti původním plánům se ale do dokumentu nevrátila křižovatka Odolena Voda na dálnici D8. Ta je přitom nutnou podmínkou pro výstavbu letiště, která vyplývá z dokumentace vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Aktualizaci zásad územního rozvoje předložila rada kraje zastupitelům už bez křižovatky. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové se tak stalo „na základě konzultací záměru se starosty obcí, jejich stanovisek a doporučení dvou zastupitelských výborů.“ Zmíněné výbory jsou dopravní a pro životní prostředí a zemědělství. 

Do klíčového rozvojového dokumenty se nicméně vrátily jiné důležité stavby. Především jde o dálniční okruh kolem Prahy, konkrétně jeho úseky Ruzyně – Březiněves se dvěma mimoúrovňovými křižovatkami a Březiněves – Satalice s jednou křižovatkou. Na tento krok léta čekalo Ředitelství silnic a dálnic, aby mohlo posunout přípravu okruhu. Dále se do zásad rozvoje vrátila plocha pro rozšiřování ruzyňského letiště, takzvaná Vestecká spojka (Vestec – Újezd) a železniční koridor Praha – Strančice.

Všechny tyto stavby včetně křižovatky Odolena Voda vyškrtl ze zásad soud v letech 2013 a 2014. Pro letiště absence křižovatky v zásadách územního rozvoje znamená nemalou komplikaci. „Je to další z celé řady překážek, se kterými se musíme vypořádat na cestě k uskutečnění projektu. Příprava pokračuje, letiště nakonec začne sloužit cestujícím,“ uvedl Ivo Mravinac, mluvčí skupiny Penta, která letiště vlastní. Penta má být rovněž investorem nové křižovatky. Na dotaz, zda se křižovatka do zásad dostane při příští aktualizaci, kraj neodpověděl.

Tagy D8 Letiště Vodochody Středočeský ZÚR
11 komentářů