Stát si půjčí sto miliard na železnici od EIB, necelá polovina půjde do nových vlaků

Regionova. Ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRegionova. Ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ministerstvo dopravy hodlá po několikaleté přestávce opět řešit nedostatek peněz půjčkou. Tu poskytne Evropská investiční banka (EIB) na železniční projekty;

Ministerstvo dopravy hodlá po několikaleté přestávce opět řešit nedostatek peněz půjčkou. Tu poskytne Evropská investiční banka (EIB) na železniční projekty; stát vyčíslil své potřeby na léta 2019 až 2025 na sto miliard korun. Ministr Dan Ťok a viceprezident EIB Vazil Hudák dnes v Pardubicích podepsali deklaraci o spolupráci.

„Deklarace vyjadřuje připravenost a vůli obou stran spolupracovat na financování české železniční infrastruktury – konkrétně financování modernizace koridorů, sjednocení elektrifikace železniční sítě nebo nákupu vlakových souprav,“ uvedlo MD na svém webu.

Prostředky budou určeny pro celostátní i regionální dopravu. Na obnovu vozidel se počítá se zhruba 44 miliardami, zbytek půjde do infrastruktury. Kraje by se tak měly dočkat více peněz na vlaky, než s kolika nyní ministerstvo počítá v Operačním programu Doprava (7,7 mld.). Tato částka zdaleka nepokrývá potřeby krajů.

„Bude k tomu zpracován samostatný materiál pro jednání vlády, kde budou uvedeny bližší podrobnosti,“ doplnil mluvčí rezortu Jakub Stadler. Prostředky z Evropské investiční banky využíval Státní fond dopravní infrastruktury naposledy v letech 2008 až 2014.

Tagy EIB kraje Ministerstvo dopravy půjčka vlaky
22 komentářů