Ryanair po nehodě Southwest Airlines vede žebříček nejbezpečnějších aerolinek

B737, Letiště Václava Havla Praha, foto: Letiště PrahaB737, Letiště Václava Havla Praha, foto: Letiště Praha

Úterní let společnosti Southwest Airlines z New Yorku do Dallasu, který skončil nouzovým přistáním ve Filadelfii kvůli roztrženému motoru a

Úterní let společnosti Southwest Airlines z New Yorku do Dallasu, který skončil nouzovým přistáním ve Filadelfii kvůli roztrženému motoru a smrtí jedné z cestujících, přepsal také tabulky  leteckých dopravců podle pravděpodobnosti, že při jejich letu dojde ke smrtelné nehodě.

Southwest Airlines mu do úterý vládly: za 47 let provozu firma nezaznamenala jediné úmrtí na palubě, které by souviselo s letem. Od úterý je první v žebříčku Ryanair, který se právě americkými nízkonákladovými aerolinkami velmi inspiroval při zavádění obchodního modelu.

Na změnu upozornil jako první britský deník The Independent. Server Airlineratings.com současně upozornil, že americké aerolinky měly už dříve nehody, při které zemřel člověk, ale nikoliv na palubě letadla. V prosinci 2005 sjelo letadlo po přistání z ranveje a narazilo do auta na silnici u letiště, v autě zahynulo dítě.

Southwest nebyl rozhodně jediným dopravcem, který neměl smrtelnou nehodu. Díky obrovskému počtu cestujících ale žebříček vedl: dosud bez smrtelné nehody přepravil 1,8 miliardy cestujících. Ryanair je výrazně mladší: od roku 1985 zvládl přepravit 1,1 miliardy lidí, denně přepraví 356 tisíc lidí a dál roste.

Na druhém místě je aktuálně další nízkonákladová společnost: easyJet s 820 miliony cestujícími, létá od roku 1995.

Díky filmu RainMan považují často lidé za nejbezpečnější aerolinku světa v tomto hodnocení australskou společnost Qantas. Není to ale pravda: jednak měl dopravce několik nehod do roku 1951, navíc nepřepravil tolik cestujících, jako Ryanair či easyJet. I tak se ale australský dopravce pravidelně umisťuje v žebříčcích bezpečnosti na předních místech.

Během úterního letu 1380 společnosti Southwest Airlines došlo k výbuchu levého motoru, část krytu poškodila trup a rozbila okénko. Jednu z cestujících podtlak téměř vysál z kabiny, nakonec se ji podařilo v letadle udržet. Žena později zemřela na následky zranění.Letadlo následně bezpečně přistálo ve Filadelfii. Nehodu nyní vyšetřují úřady i výrobce motorů, společnost CFM.

Tagy Ryanair Southwest Airlines žebříček nejbezpečnějších dopravců
3 komentáře