Řízení letového provozu hlásí rekordní obrat 4,2 miliardy korun

Letadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravyLetadlo, ilustrační foto. Pramen: ministerstvo dopravy

Nebývale hustý provoz na českém nebi se odrazil i v loňském hospodaření státního podniku Řízení letového provozu. Podnik vykázal obrat

Nebývale hustý provoz na českém nebi se odrazil i v loňském hospodaření státního podniku Řízení letového provozu. Podnik vykázal obrat téměř 4,2 miliardy korun, což je meziročně o pět procent více a dosavadní rekord. Zisk vzrostl o pět milionů na 484 milionů. Výsledky hospodaření schválila ve středu dozorčí rada ŘLP.

„I přes snížení cen za poskytované služby v roce 2017 byl dosažen a překročen plánovaný výsledek hospodaření,“ píše se ve zprávě na stránkách ministerstva dopravy. Za vylepšenými čísly stojí především konjunktura v mezinárodním letectví. Českého vzdušného prostoru loni využilo pro přelet rekordních 853 383 letadel (předloni bylo pohybů 837 tisíc).

Vývoj zisku ŘLP. Pramen: ministerstvo dopravy

Vývoj zisku ŘLP.
Pramen: ministerstvo dopravy

Právě traťové navigační služby jsou hlavním zdrojem příjmů podniku, tvoří 79 procent z celkových výnosů. Více než 15 procenty se pak podílejí na tržbách letištní a přibližovací služby. Zbytek připadá na komerční aktivity firmy, především na činnost letecké školy CANI (Czech Air Navigation Institute) nebo kalibrační letky.

„V souladu s evropskou legislativou v oblasti výkonnostního plánování jsme v roce 2017 snížili poplatek za přeletovou jednotku o 26 korun, což snížilo náš zisk o přibližně o 76 milionů korun. Ke stejnému kroku jsme přistoupili i v roce 2018, kdy jsme cenu za přeletový poplatek snížili o 56 korun. S ohledem na tento vývoj intenzivně rozvíjíme naše komerční aktivity a účastníme se procesu liberalizace trhu letových provozních služeb v Evropě,“ uvedl generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Zisk bude podle něj v souladu s mezinárodními předpisy použit zejména na další rozvoj letových provozních služeb v České republice. Ministerstvo dopravy si z něj stáhlo jako dividendu 138 milionů.

Tagy 2017 řlp výsledky
Žádné komentáře