RegioJet plánuje novou trasu. S vlaky vstoupí na linku Praha – Český Krumlov

Vlak Regiojetu v čele s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: Timotej GruchalákVlak Regiojetu v čele s lokomotivou Siemens Vectron. Foto: Timotej Gruchalák

Soukromý dopravce RegioJet chce od prosincové změny jízdního řádu otevřít nové železniční spojení. Jednou denně chce jezdit z Prahy do

Soukromý dopravce RegioJet chce od prosincové změny jízdního řádu otevřít nové železniční spojení. Jednou denně chce jezdit z Prahy do Českého Krumlova.

Vyplývá to z oznámení, které RegioJet zaslal Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Plánovaný spoj má vyjet v 9 hodin z Prahy, v Českém Krumlově má být v 11.55. Zpět jede ve 13:20, v 16:15 by byl v Praze. Cestou by zastavil jen v Táboře a Českých Budějovicích.

RegioJet považuje Český Krumlov a České Budějovice za klíčové destinace, kde chce dále posilovat své spojení a rozšiřovat své služby. Proto chceme našim zákazníkům – vedle autobusového spojení nabídnout od prosince také možnost vlakového spoje ní na této trase,“ dodal Ondrůj.

RegioJet by se na trase tak stal už třetím dopravcem. Kromě Českých drah má ještě přes víkend v létě jezdit na trase Arriva. Právě do jejího jízdní řádu se RegioJet plně trefuje: ve stávajícím jízdním řádu má Arriva odjezd z Prahy v 9.01.

RegioJet v oznámení uvedl, že počítá s pětivozovými soupravami pro 300 cestujících, ve špičce až devítivozovými. Pro dopravce znamená vstup na jih i hledání dieselové lokomotivy: úsek z Českých Budějovic do Českého Krumlova není elektrifikovaný.

Podobný model kdysi zkoušel i na lince z Prahy do Zvolena, kde tahala dieselová lokomotiva vlak z Martina do Zvolena. Stejně tak funguje noční spoj do Humenného, kde motorová lokomotiva táhne vlak z Košic.

Navrhovaný jízdní řád:

Praha hl.n. 9:00

Tábor 10:15

České Budějovice 11:00-11.15

Český Krumlov 11:55

zpět:

Český Krumlov 13:20

České Budějovice 14:00-14.15

Tábor 15:00

Praha hl.n. 16:15

Tagy Praha - České Budějovice - Český Krumlov RegioJet
38 komentářů