Rakouské dráhy si pochvalují noční vlaky Nightjet, nový spoj do Berlína mine Prahu

Souprava Nightjet. Foto: ÖBBSouprava Nightjet. Foto: ÖBB

Rakouské spolkové dráhy ÖBB dosáhly loni druhého nejlepšího hospodářského výsledku. K pozitivním číslům přispěla i sázka dopravce na noční vlaky,

Rakouské spolkové dráhy ÖBB dosáhly loni druhého nejlepšího hospodářského výsledku. K pozitivním číslům přispěla i sázka dopravce na noční vlaky, které firma výrazně rozšířila po redukci Deutsche Bahn.

Je to sice okrajový segment, ale je zajímavé, jak jsme ho velmi úspěšně obsadili. Jsme dnes lídrem evropského trhu nočních vlaků,“ uvedl šéf ÖBB Andreas Matthä ve výroční zprávě ÖBB.  ÖBB loni přepravily v těchto vlacích 1,4 milionu lidí, největší zájem je o spojení do Benátek a Hamburku.

Rakouský dopravce od prosince letošního roku rozšíří síť ještě o noční spojení Vídně a Berlína. Noční vlak pojede přes Česko, ale neměl by zde vůbec zastavovat: první zastávku má naplánovanou ve směru z Vídně až v polské Vratislavi, odkud dál pokračuje přes Frankfurt nad Odrou do Berlína.  Už dříve oznámil dopravce zavedení denního spoje, který pojede přes Linec a Pasov a dál po nové vysokorychlostní trati Mnichov – Berlín.

Síť vlaků Nightjet nabízí aktuálně 17 různých linek, další pak ještě ve spolupráci s jinými dopravci včetně Českých drah.

ÖBB loni přepravily celkem 246 milionů lidí, což je nárůst o 0,8 %. Nejvíce rostla dálková doprava. Zisk před zdaněním a úroky (EBIT) celé skupiny stoupl na 176 milionů eur, osobní doprava vytvořila zisk 87 milionů eur.

Tagy nightjet ÖBB
14 komentářů