Přetahovaná o řidiče. Brno nabízí nově příchozím šoférům do MHD až 100 tisíc korun

Dopravní podnik města Brna využívá už dnes hlavně autobusy Iveco. Na snímu model Citelis. Foto: DPMBDopravní podnik města Brna využívá už dnes hlavně autobusy Iveco. Na snímu model Citelis. Foto: DPMB

Nedostatek řidičů autobusů vede nejen ke zvyšování platů, ale i k výraznému zvyšování náborových příspěvků. Zatím nejvyšší hranici pokořil Dopravní

Nedostatek řidičů autobusů vede nejen ke zvyšování platů, ale i k výraznému zvyšování náborových příspěvků. Zatím nejvyšší hranici pokořil Dopravní podnik města Brna (DPMB). Novým řidičům nabízí až 100 tisíc korun navíc k běžnému platu za to, že budou jezdit pro něj.

V Brně aktuálně v MHD chybí kolem stovky řidičů. „Naším cílem je stabilizace současné situace, kdy je obecně nedostatek řidičů. Z toho důvodu byl schválen další benefit pro nastupující řidiče, a to v podobě navazujícího náborového příspěvku, ten může dosáhnout až 100 tisíc korun. Věřím, že se najde dostatek zájemců, pro které se profese řidiče opět stane lukrativní,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. DPMB neuvedl, po jak dlouhé době dostanou řidiči tento příspěvek, není ale vyplácen najednou.

Podle Havránka zaznamenává Dopravní podnik města Brna díky inzerovaným benefitům řadu dotazů od potenciálních zájemců. Finančně si přilepšili i stávající pracovníci. Od února se zvedla výplata řidičů v základu o 2150 korun, u dělníků o 2000 korun a u ostatních zaměstnanců o 1500 korun. Nástupní mzda řidiče je tak 30 tisíc korun. Navíc další významné navýšení mezd pro řidiče a dělníky je součástí motivační pohyblivé složky mzdy.

Pro DPMB takové navýšení znamená překročení padesátiprocentního podílu osobních nákladů na celkových výdajích. Město letos přidalo dopravnímu podniku na platy 120 milionů korun.

Tagy DPMB nedostatek řidičů
2 komentáře