PŘEHLEDNĚ: Za co platí DPP advokátovi Hlínovi. Od rad představenstvu po výpovědi

Souprava metra na trase C. Foto: DPPSouprava metra na trase C. Foto: DPP

Přes tři miliony korun inkasovala v loňském roce z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) advokátní kancelář HSP & Partners

Přes tři miliony korun inkasovala v loňském roce z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) advokátní kancelář HSP & Partners Květoslava Hlíny. Za jednotnou sazbu 2400 Kč radí DPP v různých věcech: od ukončování pracovního poměru přes nespecifikované rady představenstvu až po smlouvy k chystanému společnému podniku s Pentou kvůli stavbě metra D.  Vyplývá to z faktur, které má deník Zdopravy.cz k dispozici.

Dozorčí rada DPP bude za dva týdny řešit, za co přesně městem vlastněná firma advokátní kanceláři platí. Společnost, která dříve pracovala pro Agrofert, se stala hlavním právní kanceláří DPP po nástupu hnutí ANO do pražské vlády.

Zatímco DPP pro dozorčí radu ještě dokončuje audit smluv, deník Zdopravy.cz má k dispozici kompletní seznam faktur za rok 2016, 2017 a 2018.  Získal ho na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. DPP odpověď zpoplatnil. „Výsledek auditu budeme projednávat na příští dozorčí radě,“ potvrdila náměstkyně primátorky a členka dozorčí rady Petra Kolínská. Na audit jako první upozornil Český rozhlas.

Advokátka HSP & Partners Lenka Příkazská uvedla, že iniciativu primátorky vítají. „Věříme, že nám i DPP pomůže vyvrátit některé nepravdivé spekulace, které se v poslední době v médiích objevují.  Věříme, že prováděný audit potvrdí, že veškeré platby, které naše advokátní kancelář inkasovala od DPP, plně odpovídají dohodnutým podmínkám a rozsahu poskytované právní služby. Jsme si jisti, že stejně tak audit potvrdí, že nikdo z našich kolegů nikdy nepřekročil mandát, který nám byl klientem k právnímu zastupování udělen,“ uvedla Příkazská.

Z výkazu faktur za roky 2016, 2017 a část letošního roku vyplývá, že největší částku získala HSP & Partners v roce 2017: celkem ji DPP na základě faktur vyplatil 3,25 milionu korun. Jednotlivé faktury se liší svoji velikostí podle počtu hodin: od řádu tisícikorun až po téměř čtvrt milionu korun. Sazba zůstává stejná: 2400 Kč na hodinu bez DPH, s daní 2904. Částka odpovídá smlouvě uzavřené v roce 2016, kterou DPP pravidelně prodlužuje. V registru smluv ale nejsou konkrétní faktury.

Kompletní přehled faktur HSP & Partners DPP ke stažení:

Rok 2018 – faktury od HSP pro DPP

Rok 2017 – faktury od HSP pro DPP

Rok 2016 – faktury od HSP pro DPP

Největší částka faktur za právní rady zůstává ale stejně ukryta pod příliš obecným názvem: právní služby ve věci související s výkonem působnosti statutárního orgánu a jeho předsedy. Každý měsíc jde o částku mezi 100-200 tisicí korunami, rekordem je 212 tisíc korun v říjnu loňského roku. Současný předseda představenstva Martin Gillar dříve působil v Hlínově advokátní kanceláři jako koncipient.

Martin Gillar, DPP. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Martin Gillar, DPP.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jedná se o právní poradenství související s postavením představenstva společnosti, které zahrnuje širokou škálu strategického právního poradenství jako je například zpracování právních stanovisek pro představenstvo společnosti, právních analýz jednotlivých případů, účast na jednotlivých jednáních, připomínkování zásadních smluvních dokumentů, a jiné úkoly, které jsou uloženy vedením společnosti. Jedná se o vysoce zodpovědnou specializovanou agendu, kdy advokátní kancelář posuzuje případné právní důsledky jednotlivých rozhodnutí pro DPP i pro členy představenstva,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Podle ní byla externí právní služba poskytována vedení i v minulosti. „Interní právník nese pouze limitovanou odpovědnost vyplývající z jeho pracovněprávního zařazení,“ dodala Řehková.

Jiné faktury jsou konkrétnější. Například 40 tisíc korun zaplatil DPP za právní rady související s výpovědí z pracovnímu poměru jednomu zaměstnanci. V jiných případech výpovědí je částka nižší. HSP radí DPP například i se založením společného podniku s Pentou na výstavbu metra D. Ve fakturách je i právní poradenství s marketingovými aktivitami.

Na dotaz, zda je v pořádku, že se platí všechny právní rady stejnou hodinovou sazbou uvedla Příkazská, že obtížnost právního poradenství nutně nemusí být v přímé úměře například k částce, o kterou jde. „Korporátní agenda tak někdy může být jednodušší než pracovně-právní agenda, i když v prvním případě může jít o miliardy a v druhém maximálně o statisíce,“ řekla Příkazská.

DPP tvrdí, že náklady na právní služby ve firmě klesají. „Rozpočet na externí právní službu v roce 2017 byl nejnižší za posledních 7 let, kdy tyto náklady činily necelých 10 milionů korun, přičemž polovina těchto nákladů byla vynaložena na soudní spory se společnostmi RENCAR a euroAWK,“ dodala Řehková. Podle ní v roce 2016 náklady na právníky dosáhly 28 milionů, dříve až 70 milionů korun ročně.  „Základními kritérii pro rozhodnutí, zda právní služba bude poskytnuta interně či externě, je složitost daného případu a s tím související požadavky na odbornost, a dále pak aktuální vytížení interní právní služby. AK HSP naše požadavky plní k naší plné spokojenosti. Představuje pro nás nákladově efektivní řešení externích právních služeb a její hodinové sazby patří k těm nižším,“ dodala Řehková

Podle řady lidí v DPP Hlína prakticky firmu řídí a je přítomen na většině zasedání představenstva. Hlínova advokátní kancelář se s nástupem ANO dostala i k zakázkám například u Správy železniční dopravní cesty.

 

Tagy audit dpp HSP & Partners Květoslav Hlína Penta právní služby
2 komentáře