Ostrava skončí s papírovými lístky, poslední prodá letos. Nahradí je karty a telefony

V ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPOV ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPO

Dopravní podnik Ostrava (DPO) potvrdil svůj plán zcela ustoupit od prodeje papírových jízdenek. Od 1. ledna příštího roku je přestane

Dopravní podnik Ostrava (DPO) potvrdil svůj plán zcela ustoupit od prodeje papírových jízdenek. Od 1. ledna příštího roku je přestane používat.

DPO dnes plán oznámil v tiskové zprávě. Podle podniku už loni poprvé od spuštění elektronických plateb překročil počet i objem elektronicky zaplacených jízdenek příjmy z klasických papírových jízdenek.

Každý rok se používání platební karty našimi cestujícími téměř zdvojnásobí. Za druhé pololetí roku 2016 evidujeme půl milionu plateb a teď jsme na třech milionech osmi stech tisících za rok 2018,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Z vozidel ostravské MHD by tak měly zmizet červené označovače papírových jízdenek. DPO nechá ale ještě cestujícím možnost zaplatit jízdné hotově: chystá od září speciální „kreditní jízdenku“, kterou si budou moci lidé dobít ve zhruba 17 automatech na hlavních zastávkách, později i například trafikách. Z ní se pak budou odečítat peníze za každou jízdu. Současně ještě chystá DPO možnost platby přes mobilní aplikaci.

Tisk, prodej a údržba celého systému papírových jízdenek nás stojí zhruba 20 milionů korun ročně. Náklady na kreditní jízdenky odhadujeme v řádech milionů korun. To znamená, že celková úspora dopravního podniku bude 15 milionů korun ročně, což je například více než jeden nový elektrobus,“ dodal  Morys.

Ostravská MHD má zřejmě uživatelsky nejpříjemnější variantu plateb kartou. Systém umožňuje nakoupit jednotlivé jízdenky (bez papíru), přičemž na konci dne vypočítá nejvýhodnější variantu jízdného, která se následně strhne z účtu. Nejvyšší cena za cestování držitele karty tak nikdy nepřekročí 80 Kč, což je hodnota celodenní  jízdenky.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO papírové jízdenky Top
234 komentářů