dkv-spojujeme

Největší letadlo světa je po modernizaci, má za sebou první let s nákladem

Největší letadlo na světě: An-225. Foto: AntonovNejvětší letadlo na světě: An-225. Foto: Antonov

Do komerčního provozu se po roční přestávce vrátilo největší letadlo na světě: Antonov An-225. Tento týden má za sebou první

Do komerčního provozu se po roční přestávce vrátilo největší letadlo na světě: Antonov An-225. Tento týden má za sebou první let s nákladem z Lipska do saudskoarabského Dammanu.

Šestimotorový obr přezdívaný Mrija, v přepravách pro NATO jako Cossack – Kozák, prošel velkými opravami a modernizací, které mají zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová je například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů. Poprvé letadlo vzlétlo na sklonku osmdesátých let minulého století. Několikrát bylo kvůli přepravě velkých nákladů i v Česku.

Jediný model tohoto stroje létá pod ukrajinskou registrací UR-82060. Na svém kontě má řadu světových rekordů, například přepravu nákladu o hmotnosti 253 tun. Maximální vzletová hmotnost letadla je 640 tun.

Návrat do komerčního provozu přinesl i změnu na serveru Flightradar24.com. An-225 má nově svoji vlastní ikonu, letadlo se šesti motory.

Tagy An-225
4 komentáře