Kremlíkův bývalý zaměstnavatel má nové zakázky na ministerstvu dopravy

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad vládyPremiér Andrej Babiš a ministr dopravy Vladimír Kremlík. Foto: Úřad vlády

Advokátní kancelář Rowan Legal získala bez soutěže první zakázku na ministerstvu dopravy v době, kdy úřad vede Vladimír Kremlík. Ten

Advokátní kancelář Rowan Legal získala bez soutěže první zakázku na ministerstvu dopravy v době, kdy úřad vede Vladimír Kremlík. Ten ve firmě v minulosti působil jako advokátní koncipient a podle informací deníku Zdopravy.cz na smlouvy se svým někdejším zaměstnavatelem tlačil.

Jde konkrétně o smlouvu se státním podnikem Cendis, který plně spadá pod ministerstvo dopravy a kde ministr nedávno provedl výměnu ředitele. Podle kontraktu v registru smluv zaplatí Cendis maximálně 195 tisíc korun za posouzení vybraných otázek „identifikovaných ze strany ministerstva dopravy spojených koncepcí realizace projektu Elektronizace dálničních známek“.

Novou velkou objednávku na základě už starší rámcové smlouvy má Rowan Legal také na Ředitelství silnic a dálnic. Za 2,7 milionu korun bude firma radit s problematikou dálnice D3.  Zástupci Rowan Legal jsou na ŘSD nově i v komisi, která řeší provoz mýta pro případ, že přestane platit stávající smlouva se společností CzechToll/SkyToll.

Redakce Zdopravy.cz už před více než týdnem získala informace o tom, že Kremlík se u svých podřízených zasazuje o to, aby uzavírali smlouvu právě s touto advokátní kanceláří. Podle oficiálního životopisu Kremlík ve firmě působil po svém odchodu z ministerstva dopravy v roce 2008. Na ministerstvu dopravy dříve jako vrchní ředitel organizoval tendr na právní služby. Zakázku později kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad především kvůli ceně i rozsahu prací. Za necelých pět tisíc korun na hodinu totiž vybrané advokátní kanceláře nezpracovávaly jen složité právní analýzy, ale prováděly i banální kancelářské práce.

Kremlík na dotazy neodpověděl. Ministerstvo dopravy odpovědělo po vydání článku, kompletní vyjádření přinášíme na konci textu.

Partner Rowan Legal Martin Janoušek neodpověděl na konkrétní dotaz, zda je s Kremlíkem stále v kontaktu a řeší s ním zakázky na ministerstvu. „Pan ministr u nás působil tuším před 11 lety. Obsazení osoby ministra nemá na naše právní specializace a tudíž ani na naši práci pro veřejný sektor žádný vliv,“ řekl Janoušek. Podle něj firma působí na ministerstvu řadu let bez ohledu na personální obsazení pozice ministra.

Kremlík se zúčastnil jako jediný ministr i vyhlašování cen Právnická firma roku, kde Rowan Legal získal jedno z ocenění. Na vyhlašování byl jediným ministrem.

https://www.facebook.com/epravo.cz/photos/a.486988976615/10156706865446616

Vyjádření ministerstva dopravy

Advokátní kancelář Rowan Legal v podřízených organizacích Ministerstva dopravy nezačala pracovat nově. Resort dopravy s ní spolupracuje dlouhodobě. Na tuto advokátní kancelář se resort dopravy opakovaně obrací díky jejímu vysokému renomé v oblasti práva informačních technologií, veřejných zakázek, telematiky atd. Právní služby v posledních deseti letech realizovala mimo Cendis a ŘSD i pro ŘLP, SŽDC, ČD IS, ČD Telematiku a přímo pro Ministerstvo dopravy, a to dlouho před nástupem současného ministra dopravy do funkce. Smlouvy na jednotlivé zakázky a předmět jejich plnění jsou veřejně přístupné v registru smluv.
Co se týče poslední zakázky pro Cendis, dle vyjádření Jana Paroubka, pověřeného ředitele Cendis, byly hlavním kritériem pro volbu Rowan Legal reference v oblasti IT zakázek a veřejného sektoru a dále požadavky na rychlost zpracování předmětné právní analýzy. Jednalo se o zakázku malého rozsahu, proto nebylo nutné dělat soutěž. Podle nabídkové ceny a předpokládaného rozsahu plnění nepřekročí 195 tis. Kč. S ohledem na požadovanou rychlost plnění nepoptával Cendis více dodavatelů, jelikož nabídková cena byla srovnatelná s dřívějšími nabídkami na obdobné služby. Skutečnost, že pan ministr Kremlík dříve působil v Rowan Legal nebyla zadavateli známa a zadání tedy nebylo touto skutečností, ani samotným ministrem Kremlíkem, nijak ovlivněno.

K vyloučení všech pochybností ministr dopravy Vladimír Kremlík rovněž nařídil v příštím týdnu zveřejnit seznam nákladů na právní služby za období leden až říjen 2019, a to za MD, SŽDC, ŘSD, SFDI, ŘVC a Cendis.

Tagy Cendis Rowan Legal Vladimír Kremlík
16 komentářů