Katarci financované Air Italy mají první 737 MAX, nechybí stroj na výrobu espressa

Boeing 737 MAX v barvách Air Italy. Foto: Air ItalyBoeing 737 MAX v barvách Air Italy. Foto: Air Italy

Letecká společnost Air Italy, která vznikla původně z aerolinek Meridiana, převzala první z padesáti nových letadel, s kterými chtějí v

Letecká společnost Air Italy, která vznikla původně z aerolinek Meridiana, převzala první z padesáti nových letadel, s kterými chtějí v příštích letech výrazně expandovat po Evropě. Jde o velkou investici Qatar Airways, které ve firmě drží 49 % akcií.

Zástupci obou aerolinek převzali o víkendu první Boeing 737 MAX 8. Letadla původně objednaly  Qatar Airways. Celkem jich Air Italy převezmou postupně 20 kusů, do roku 2020 má mít aerolinka 50 nových letadel. „Chceme, aby Air Italy byla pro Italy dopravcem první volby,“ řekl šéf Qatar Airways Akbar Al Baker.

Nové letadlo bude mít základnu v Miláně, zatím ho nasadí hlavně na vnitrostátní linky. Jde o první letadlo s novou podobou a logem Air Italy, barevná kombinace připomíná právě Qatar Airways. Na palubě nechybí ani typicky italská záležitost: stroj na přípravu espressa.

Uspořádání letadla je standardní jako u většiny 737 MAX 8: celkem 189 míst pouze v ekonomické třídě. Air Italy ještě letos převezme pět airbusů A330-200 z flotily Qatar Airways, které nasadí na linky do USA a Asie, postupně je mají nahradit nové dreamlinery.

Qatar Airways loni získal 49 % v AQA Holding, který je mateřskou firmou Air Italy. 51 % ve firmě má stále Alisarda.
Italský trh s leteckou dopravou po problémech Alitalie ovládly nízkonákladové společnosti easyJet a Ryanair.

 

Tagy 737 MAX 8 Air Italy qatar airways
2 komentáře