FlixBus pohltil dalšího rivala, ve Švédsku koupil dopravce SweBus

Autobus společnosti Swebus. Foto: SweBusAutobus společnosti Swebus. Foto: SweBus

Expanze společnosti FlixBus pokračuje. Německá firma oznámila koupi švédské společnosti SweBus, která je největším provozovatelem dálkových linek ve Švédsku. Stalo

Expanze společnosti FlixBus pokračuje. Německá firma oznámila koupi švédské společnosti SweBus, která je největším provozovatelem dálkových linek ve Švédsku. Stalo se tak jen pár měsíců poté, co FlixBus oznámil velké plány na expanzi ve Skandinávii.

Podle švédských médií skupina Nobina, která síť autobusů SweBus vlastní, prodala svoji část dálkových linek za 10,2 milionu eur. Nákup se týká pouze dálkových autobusů.

SweBus jezdí dvacet let, loni se propadl do ztráty 36 milionů švédských korun při obratu 237 milionů švédských korun. Loni přepravil 1,5 milionu cestujících. Nobina jako majitel začala prodej firmy řešit loni poté, co FlixBus oznámil razantní vstup na švédský trh.

FlixBus roste výrazně nákupem jiných firem. V Německu takto koupil několik konkurentů a autobusový trh prakticky ovládl, loni se dohodl v Polsku na převzetí značky PolskiBus. FlixBus plánuje ve Švédsku posílit síť SweBus o čtvrtinu. FlixBus sám o sobě  není dopravcem, ale organizuje celou síť autobusových spojení po celé Evropě, začala ho také zajímat železnice.

„Myslím, že jsme našli dobrého kupce, který může dále rozvíjet meziregionální expresní autobusovou dopravu a celý trh. Je to dobré řešení pro všechny strany,“ řekl generální ředitel společnosti Nobina Magnus Rosen.

Tagy FlixBus SweBus
3 komentáře