Fenomén „HBO“. Přes Atlantik nejlevněji už jen bez odbaveného kufru, přidávají se další dopravci

Nová podoba letadel Lufthansa. Foto: LufthansaNová podoba letadel Lufthansa. Foto: Lufthansa

Letecké společnosti Lufthansa a United Airlines jsou dalšími z dopravců, kteří změní pravidla tarifů pro dálkovou dopravu zejména mezi Evropou

Letecké společnosti Lufthansa a United Airlines jsou dalšími z dopravců, kteří změní pravidla tarifů pro dálkovou dopravu zejména mezi Evropou a Severní Amerikou. Spolupracující aerolinky potvrdily, že nově začnou nabízet nejlevnější letenky pouze s příručním zavazadlem. Ostatní si musí připlatit.

Už od dnešního dne platí takové pravidlo na transatlantických letech Air France, KLM či Delty. Dopravci ho označují zkratkou HBO – hand baggage only.

United Airlines i Lufthansa zatím neoznámily, kdy nový systém zavedou, má to být ale ještě letos. Důvod je jednoduchý: cenová konkurence na transatlantických letech. Nízkonákladoví dopravci začali běžně nabízet ceny bez odbaveného zavazadla a klasičtí dopravci ve vyhledávačích s letenkami včetně odbaveného zavazadla začali být příliš drazí. K podobnému kroku došlo už dříve u evropských letů. V praxi je tak let s nízkonákladovou společností přitom po započítání poplatku za zavazadlo dražší, lidé řeší ale většinou jen základní cenu letenky.

V případě Delty a Air France a KLM základní tarif nepočítá nejen s přepravou zavazadla, ale ani výběrem míst zdarma. Za tuto možnost je třeba si připlatit. Stejně tak si cestující se základním tarifem nemohou letenku změnit, nastupovat mají do letadla jako poslední.

Tagy letenka bez odbaveného zavazadla Lufthansa United
8 komentářů