Emirates ruší část letů, odstaví desítky letadel. Firma to vysvětluje nedostatkem pilotů

Emirates A380 v Dubaji. Foto: EmiratesEmirates A380 v Dubaji. Foto: Emirates

Letecká společnost Emirates brzdí svoji velkou expanzi a během května a června omezí část svého letového řádu. Z provozu na

Letecká společnost Emirates brzdí svoji velkou expanzi a během května a června omezí část svého letového řádu. Z provozu na týdny až měsíce současně vyřadí několik desítek strojů.

Na rušení letů upozornila nejprve agentura Bloomberg, na přesun letadel z hlavního dubajského letiště na sousední Dubai World Central pak na twitteru letecký analytik Alex Macheras. Emirates následně odstavení letadel potvrdily.

Podle něj bude během dubna, května a června odstaveno celkem 36 Boeingů 777 a 7 A380. Emirates se zatím k jeho tvrzení nevyjádřily. Údaje z Flightradar24.com ukazují například A380 registrace A6-EDB odstavený na letišti Dubai World Central od 24. dubna. Emirates si přitom letos na začátku roku objednaly ještě další A380 a tím celý program výroby  největších osobních letadel zachránily.

Nasazení letadel a letový řád prochází pravidelnou revizí v souladu s výkyvy během sezóny. Máme některá letadla nyní na zemi během období se slabší poptávkou,“ uvedly Emirates ve svém prohlášení.  Konkrétní čísla neuvedly.

Emirates už v před dvěma týdny potvrdily, že v příštích měsících dočasně omezí provoz na některých linkách, žádnou ale nezruší. Jako důvod šéf Emirates Tim Clark uvedl nedostatek pilotů, firmě podle něj chybí 100 až 150 pilotů. Podle něj má být redukce ale jen krátkodobá. Podle agentury Reuters se omezení týká hlavně letů do USA, kde Emirates přiznávají pokles poptávky kvůli přísnějším požadavkům na víza. Většinou půjde o redukci v počtu frekvencí z Dubaje do amerických měst ze dvou na jednu denně. Podle serveru Gulf News se redukce týká i letů do Evropy, například u linky do Londýna nebo Mnichova. Do jiných destinací naopak Emirates lety přidávají, kromě Lisabonu od července například do Prahy.

Letečtí dopravci z Perského zálivu nezažívají dobré časy. Etihad už v dubnu oznámil zrušení dvou linek, aby se dostal ze ztrát. Důvodem je především slabší poptávka mezi místními kvůli nižší ceně ropy.

Tagy A380 dubaj emirates Etihad Airways
3 komentáře