Další pokus o nové linky z Brna. Kraj s letištěm zakládají kvůli lákání dopravců firmu

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠiindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šiindelář

Po fiasku jednání s rumunskou společností Blue Air se Jihomoravský kraj a Letiště Brno nevzdávají plánů přilákat do Brna další

Po fiasku jednání s rumunskou společností Blue Air se Jihomoravský kraj a Letiště Brno nevzdávají plánů přilákat do Brna další leteckou společnost, která otevře z jihomoravského krajského města nová letecká spojení. Vznikne proto nová firma Moravia GSA. Její vznik už odsouhlasili jihomoravštví zastupitelé.

V nové firmě bude mít 45% podíl krajem ovládaná Jihomoravská rozvojová společnost, 55 % bude mít Letiště Brno. Nově založená firma může být cestou, jak obejít případnou nemožnost novému dopravci vyplácet dotace na rozlétání linky. Podobně měla vzniknout společnost Blue Air Moravia, kde měl mít kraj podíl. Firma nakonec ani nevznikla.

Důvodem založení této obchodní společnosti je budoucí plánované rozšíření leteckého spojení města a kraje v rámci Evropy. Budeme tak připraveni rychle a flexibilně reagovat v případě nalezení partnerského dopravce pro realizaci nových pravidelných letů z Brna. Vzhledem k současným dobrým vztahům jsme se dohodli na tom, že součástí nově vzniklé obchodní společnosti bude i nový provozovatel Letiště Brno,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Společný tým Letiště Brno a Jihomoravského kraje funguje už několik týdnů. Je dobře, že tato zatím neoficiální spolupráce dostává oficiální rámec,“ řekl Milan Kratina, předseda představenstva Letiště Brno.

Zatímco v Brně dopravci omezili provoz, nejbližší letiště dál rostou: Vídeň i Bratislava hlásí na letní sezónu řadu nových linek. Brno si musí vystačit s pravidelnou linkou Ryanairu do Londýna a BMI regional do Mnichova.

Tagy Jihomoravský kraj Letiště Brno nové linky z Brna
6 komentářů