Je to MHD? Nové slevy u příměstských linek provázejí nejasnosti, Ropid žádá odklad

Servisní středisko Arriva City v Malešicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářServisní středisko Arriva City v Malešicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nad příměstskými autobusy, které zajišťují spojení okrajových částí Prahy s okolím, se vznáší velký tarifní otazník. Organizátor pražské integrované dopravy

Nad příměstskými autobusy, které zajišťují spojení okrajových částí Prahy s okolím, se vznáší velký tarifní otazník.
Organizátor pražské integrované dopravy Ropid dosud neví, zda pro takzvanou třístovkovou řadu (tedy linky s číslem 300 až 399) budou od června platit nové slevy nařízené vládou.

Kabinet v demisi koncem března rozhodl, že mládež a senioři od 65 let budou od 10. června platit za jízdenky v linkových autobusech a vlacích jen 25 procent obvyklé ceny. Nařízení se netýká městské dopravy. Jenže právě linky začínající trojkou jsou na pomezí MHD a regionálních spojů. „Pokud bude tato sleva nařízena ve všech regionálních vlacích a autobusech, pak by z logiky věci měla platit i na příměstských linkách číselné řady 3xx, i když dle platné licence jde o městskou dopravu. Bude zároveň potřeba vyřešit souběh městské a příměstské dopravy na území Prahy,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

I kvůli těmto nejasnostem požaduje Ropid – spolu s dalšími krajskými organizátory – posunutí termínu, ten navržený považuje za šibeniční. Podle Drápala lze jen těžko stihnout všechny potřebné technické úpravy, vyškolit personál, případně spustit kampaň pro cestující. „Navíc měnit takto výrazně slevy pro studenty v průběhu školního roku vyvolá další vícenáklady a komplikace kvůli těm, kteří budou chtít vracet nevyčerpané jízdné s nižší nebo dokonce žádnou slevou,“ doplnil mluvčí.

Rozhodnutí o příměstských linkách i případné úpravě termínu je nyní na ministerstvu dopravy a jeho vyhlášce. „Řešení linek IDS a případný odklad zatím nelze předjímat. O daných věcech s organizátory IDS ještě jednáme,“ sdělil mluvčí ministerstva Jakub Stadler. Jasněji má být po jednání dopravní komise asociace krajů za týden; komise zřejmě podpoří krajské dopravní organizace.

Tagy IDS MHD Ministerstvo dopravy praha ropid slevy
29 komentářů