Cestujícím na letišti se v případě potřeby dostane duchovní útěchy

Letiště Václava Havla. Foto: Letiště PrahaLetiště Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha a Ekumenická rada církví dnes uzavřely dohodu o spolupráci, v jejímž rámci budou církve v případě mimořádných událostí

Letiště Praha a Ekumenická rada církví dnes uzavřely dohodu o spolupráci, v jejímž rámci budou církve v případě mimořádných událostí připravené přispěchat a poskytnout cestujícím duchovní útěchu. Služba duchovního bude k dispozici všem bez ohledu na vyznání.

„Duchovní podpora doplní službu psychologa, kterou již máme pro případy mimořádných událostí zajištěnou. Ačkoliv k situacím tohoto charakteru dochází obecně v letecké dopravě zcela výjimečně, musíme být i na ně dobře připraveni,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Myšlenku poskytovat duchovní podporu cestujícím a jejich rodinám podle něj přivítali také zástupci leteckých společností.

„Připravenost církví k nasazení v případě mimořádné události na letišti je součástí takzvané sektorální pastorace, tedy služby církví mimo rámec klasické duchovenské činnosti ve farnostech a sborech,“ doplnil generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš. Podobně v ekumenickém a tolerantním duchu podle něj funguje například služba kaplanů v nemocnicích, věznicích nebo armádě.

V případě mimořádné události zajistí Ekumenická rada církví duchovní podporu na letišti na základě konkrétních požadavků cestujících a to primárně prostřednictvím duchovních, kteří budou schopni poskytnout útěchu napříč náboženstvími. V případě zájmu si nicméně cestující bude moci vyžádat kontakt s představitelem konkrétního vyznání.

Duchovní nebudou na letišti přítomni stále, podobně jako psycholog dorazí jen v případě potřeby. Budou ale nově součástí cvičení postupů při mimořádných událostech.

Tagy církev duchovní letiště praha útěcha
1 komentář