Cestovky čekají další rekordní rok, prodeje zájezdů rostou dvouciferným tempem

Pláž. Ilustrační foto: Pixabay.com/skeezePláž. Ilustrační foto: Pixabay.com/skeeze

Menší obavy z teroristických útoků, silná koruna a příznivá ekonomická situace živí letošní poptávku po zájezdech k moři. Cestovní kanceláře

Menší obavy z teroristických útoků, silná koruna a příznivá ekonomická situace živí letošní poptávku po zájezdech k moři. Cestovní kanceláře letos zažívají velký růst, meziročně došlo letos ke zvýšení prodejů o více než patnáct procent.

Vyplývá to z dat ERV Pojišťovny, která poskytuje povinnou ochranu proti úpadku pro největší české cestovky a drží přes 70 % trhu. Růst je zatím vyšší, než loni, kdy počty zahraničních cest stouply o 12,4 %. Letos čeká ERV pojišťovna růst o 18 %.

„Výrazně se mění i spotřebitelské chování. Češi v posledních dvou letech nakupují zájezdy ve stále větším předstihu a přibývá lidí, kteří cestují vícekrát během jednoho roku,“ řekl Ondřej Rušikvas z ERV Pojišťovny. Většina oblíbených destinací je proto vyprodána ještě před začátkem hlavní turistické sezony. Poptávka po zájezdech je natolik silná, že ani nevyvíjí tlak na snížení ceny zbylých zájezdů v last minute prodeji.

V žebříčku zemí, kam letos Češi nejvíce míří, figuruje tradičně Chorvatsko, Řecko a Španělsko. Do první pětky se letos dostane Egypt, kde cestovky očekávají až 300 tisíc Čechů. „Od roku 2015 zaznamenal nárůst zájmu o 110 %“, dodal Rušikvas. Za zahraniční cestu Češi průměrně utratí 13 140 korun.

Rok 2018 potvrzuje trend z posledních dvou let, kdy Češi vyráží do zahraničí opakovaně a vícekrát během jednoho roku. Vzhledem k příznivému vývoji české ekonomiky, kdy dochází k růstu platů, se nově střední třída vydává za hranice dokonce i čtyřikrát ročně. „S růstem počtu opakovaných cest roste zájem o celoroční pojištění, díky kterému odpadá klientů starost s administrací cestovního pojištění před každou cestou,“ dodává Ondřej Rušikvas.

Tagy cestovní kanceláře ERV Pojišťovna sezóna 2018
1 komentář