České dráhy jednají o koupi autobusového dopravce Vydos Bus

Autobusy Vydos Bus. Pramen: IvecoAutobusy Vydos Bus. Pramen: Iveco

České dráhy si chtějí zajišťovat náhradní autobusovou dopravu v rámci skupiny.

Po letech úvah činí České dráhy první kroky k akvizici vlastní autobusové dopravy. Mluvčí drah Vanda Rajnochová deníku Zdopravy.cz potvrdila, že státní železniční dopravce jedná o koupi vyškovského autobusového dopravce Vydos Bus.

„Jsme ve fázi právního, technického a ekonomického prověřování. Máme zájem o tuto společnost jako celek, včetně techniky i zaměstnanců, kterým dokážeme nabídnout stabilní zázemí. Vzhledem k tomu, že jde o obchodní jednání, další informace sdělovat nebudeme,“ uvedla Rajnochová.

Dráhy podle ní obdržely několik nabídek na odkup autobusových dopravců. Českým drahám jde především o zajištění náhradní autobusové dopravy v době výluk. „Dává nám smysl, abychom si vzhledem k vysokým cenám od externích dodavatelů zajišťovali náhradní autobusovou dopravu vlastními silami a snížili tím naše náklady,“ doplnila mluvčí.

Náhradní autobusová doprava je u Českých drah dlouhodobě diskutovaným tématem, kdy vedení dopravce pravidelně přichází s nápady přesunout část tohoto provozu přímo pod České dráhy. V minulosti se mluvilo i o zbudování vlastní autobusové divize, nyní se dráhy přiklánějí k akvizici hotové firmy. České dráhy při tom ve své historii mají i kapitolu provozování autobusů. Za první republiky je provozovaly tehdejší ČSD.

Společnost Vydos Bus vznikla rozdělením společnosti ČSAD Vyškov. Zajišťuje pravidelnou i nepravidelnou dopravu. Jako vlastníci figurují v rejstříku firmy Bodos, Krodos a Krodos Servis, za kterými stojí podnikatel Petr Bezouška.

Jan Sůra, Jan Šindelář

Tagy České dráhy náhradní autobusová doprava Vydos Bus
79 komentářů