České dráhy chystají prodej ČD-Telematiky, nejspíš jí koupí správa železnic

Metalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD TelematikaMetalický kabel, ilustrační foto. Autor: ČD Telematika

České dráhy se chtějí zbavit svého většinového podílu v dceřiné společnosti ČD-Telematika. Akcie by měla získat státní organizace Správa železniční

České dráhy se chtějí zbavit svého většinového podílu v dceřiné společnosti ČD-Telematika. Akcie by měla získat státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Jako první o tom dnes informovaly Hospodářské noviny, s podobnými informacemi pak přišel i server Lupa.cz.

„Díky předchozímu výkupu minoritních podílů drží aktuálně České dráhy 69,18 procenta akcií společnosti ČD Telematika, a plně ji tak ovládají. Z pohledu core byznysu však tato dceřiná společnost nezapadá do dlouhodobé strategie Skupiny ČD. V nejbližší době proto zahájíme kroky, jejichž cílem bude tento náš kontrolní podíl prodat,“ sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

SŽDC se podle Lupy má po transakci pokusit získat také zbývající podíly od minoritních akcionářů tak, aby nad provozovatelem rozsáhlé optické sítě převzala stoprocentní kontrolu. Motivací pro ovládnutí stoprocentního podílu je mimo jiné vytvořit jakéhosi státního operátora, který by mohl poskytovat služby v rámci státních organizací, dodává Lupa. ČD-Telematika vykázala v roce 2016 podle výroční zprávy tržby 1,7 miliardy korun, zisk činil 53 milionů.

Nebyl by to přitom první transfer majetku od ČD směrem k SŽDC. V roce 2008 převedly dráhy část nemovitostí a kolejí, souhrnně zvanou jako mrtvá dopravní cesta, za což obdržely více než sedm miliard korun. O osm let později prodaly správě železnic za tři miliardy i nádraží.

 

Tagy ČD-Telematika České dráhy SŽDC
15 komentářů