ČD vypsaly další miliardovou soutěž. Hledají 50 elektrických jednotek pro kraje

Jednotka 640 RegioPanter, foto: České dráhyJednotka 640 RegioPanter, foto: České dráhy

České dráhy vypsaly další velkou soutěž na nové elektrické jednotky pro regionální dopravu. S vítězem chtějí uzavřít rámcovou smlouvu až

České dráhy vypsaly další velkou soutěž na nové elektrické jednotky pro regionální dopravu. S vítězem chtějí uzavřít rámcovou smlouvu až na 50 jednotek. Jejich hodnotu odhadují až na šest miliard korun.

Dopravce chce být podle Miroslava Kupce, člena představenstva odpovědného za techniku, servis a majetek, připravený na provoz v krajích po roce 2019, kdy vyprší stávající smlouvy. „Protože chceme být pro kraje a jejich občany dobrým partnerem, připravujeme se už nyní na rychlé nasazení moderních vlaků. Ještě letos chceme vybrat dodavatele nových elektrických jednotek, se kterým uzavřeme rámcový kontrakt, a hned jak se dohodneme s kraji na zajištění dopravní obslužnosti, můžeme zadat jejich výrobu,“ vysvětlil Kupec.

České dráhy poptávají klimatizované, nízkopodlažní elektrické jednotky s kapacitou 140 až 160 míst k sezení určené pro obě hlavní trakční soustavy v České republice (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC) a pro rychlost až 160 km/h. V provozu bude možné spojit až 3 jednotky do jednoho vlaku ovládaného jedním strojvedoucím, taková souprava bude mít kapacitu 420 až 480 míst k sezení.

Zatím poslední soutěž na elektrické jednotky pro regiony vyhrála Škoda Transportation, ze zakázky z roku 2014 se vyrábí aktuálně RegioPantery pro Plzeňský kraj. „V nových vlacích klademe velký důraz na pohodlné cestovní všech skupin zákazníků, ať už jsou to lidé dojíždějící do zaměstnání, studenti, ale třeba i maminky s kojenci, které cestující s kočárky, lidé upoutaní při pohybu na vozík nebo spoluobčané, kteří přišli o zrak,“ dodal Kupec. Škoda bude favoritem soutěže, v nedávném tendru na regionální vlaky na Slovensku porazila Stadler.

Jednotky mají mít první i druhou třídu, budou nízkopodlažní. Samozřejmostí má být bezbariérové WC, wifi nebo zásuvky pro dobíjení elektroniky. Do vlaku se mají vejít kočárky a osm jízdního kol.

Tagy České dráhy elektrické jednotky pro kraje EMU 160
20 komentářů